Treballem per un nou model de ciutat


[Compromís per Cerdanyola | Revista municipal Riu Sec de febrer del 2012]

El pressupost municipal és l'acord polític més important que es pren a Cerdanyola. No és un simple tràmit, com volen aquells que tradicionalment ens governen o els recolzen. El pressupost és la planificació de com es gasten els recursos que aportem la ciutadania, les polítiques que es duran a terme a la ciutat. És per aquest motiu que treballem perquè a Cerdanyola es posin en funcionament processos participatius per a la seva elaboració. La ciutadania pot i ha de jugar un paper actiu, no acceptem que se li reservi un paper de mera espectadora.

I com és el pressupost que necessita Cerdanyola? Nosaltres hem elaborat propostes clares en relació als ingressos, posant sobre la taula alternatives per caminar amb valentia cap a una fiscalitat justa, perquè pagui més qui més té. També ho hem fet amb el pressupost de despeses, fent propostes entorn a quatre eixos: participació activa de la ciutadania en la presa de decisions; defensa i millora dels serveis públics i les polítiques socials; impuls d'un nou model econòmic basat en la proximitat i la solidaritat; i control de les finances municipals apostant per la gestió pública. També hem apostat per la millora dels barris. En definitiva, un nou model de ciutat que doni resposta a les necessitats de les persones que hi vivim. Un model que desterri el projecte caduc que el govern continua fent seu, el projecte que només beneficia uns pocs privilegiats.

El Compromís per Cerdanyola vam votar en contra de la proposta de pressupost del govern perquè no és el que necessitem la gent de Cerdanyola. És un pressupost que retalla en l'àrea social (diners i personal), que no aposta per la recuperació de serveis privatitzats, que no qüestiona la despesa en estructura política i que continua fent del deute bancari la més prioritària de les despeses. La participació ciutadana, ni es preveu, i grans empreses continuen fent l'agost parasitant l'erari públic. Parlant clar, és un pressupost de dretes. Això va quedar ben clar al passat ple, on va ser el PP qui més va defensar la proposta del govern.

No podem acabar sense explicar que hem presentat un recurs contra l'aprovació d'aquest pressupost. I ho hem fet, perquè s'han comès greus il·legalitats. La documentació necessària no estava a disposició del grups de la oposició, violant així el dret al control i al debat democràtics. Tampoc els òrgans de control intern del consistori, com la intervenció, van poder revisar l'expedient sencer, i per tant denunciem que no existeixen els controls necessaris sobre la despesa.