La primera Fira d'Economia Solidària de Catalunya desborda totes les previsions d'assistència


Part de la planta baixa de la Fabra i Coats on s'han ubicat els stands FESC 201

La 1ª Fira d'Economia Solidària de Catalunya ha tancat avui les portes amb un gran èxit de participació. L'organització ha xifrat en més de 4.500 les persones que han visitat el recinte de l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar, Barcelona. Al llarg dels dos dies s'ha pogut conèixer les iniciatives de 114 entitats i participar d'una seixantena de xerrades. El recinte durant les hores centrals del dia s'ha quedat petit per acollir a tanta gent, i en alguns moments es feia difícil transitar pels passadissos on eren els stands. Coincidint amb l'esdeveniment s'ha posat en marxa el Mercat Social Català, un projecte experimental que arrenca amb l'ús d'una moneda alternativa i complementària a l'euro, batejada amb el nom d'Ecosol. Entre ahir i avui han circulat 17.000 ecosols dins la fira. Totes les compres i vendes s'han fet amb aquesta moneda –que equival al valor d'1 euro– feta amb paper-moneda real i amb la que es pot fer intercanvis, però no especulació financera.

10 anys des de la creació de la XES

Jordi Garcia, en nom de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), ha destacat “l’èxit quantitatiu, però també qualitatiu de la fira ja que ha servit de punt de trobada per fer xarxa i ens ha permès visibilitzar-nos a la ciutadania. A més ha suposat un nou impuls per l’entusiasme que es respirava a la fira i l’optimisme que es desprèn de centenars de projectes presentats i que són un oasi d’esperança que es basa en realitats existents en economia real”. La creació de la XES ara fa 10 anys va suposar un primer pas dins del sector, que enguany s'ha segellat amb la primera edició d'una fira amb vocació de continuïtat. Jordi Via, organitzador de la fira i membre d'Arç Cooperativa ha parlat durant l'àpat que ha clausurat l'encontre, i ha destacat que al marge de l'èxit quantitatiu “avui s'han donat moltes converses, molta gent s'ha conegut i ha intercanviat experiències, això és bàsic pel creixement de l'economia social”.

Propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social

En un comunicat de valoració, que han emès un cop finalitzat l'intens cap de setmana d'activitats, expliquen que "l’economia solidària pretén transformar la societat amb pràctiques econòmiques alternatives que s’arrelen en la fertilitat de la tradició cooperativa, en les noves experiències inclusives i solidàries i en un nou paradigma que situa l’activitat econòmica al mig de les necessitats humanes". A més, destaquen que totes aquestes pràctiques han de complir tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.