El pressupost municipal per al 2017 aprovat per la seva vinculació a la qüestió de confiança


El pressupost de l'Ajuntament de Cerdanyola ha quedat aprovat de forma definitiva per la seva vinculació a la qüestió de confiança presentada per l'alcalde de Cerdanyola que es va superar al no presentar l'oposició una moció de censura. Aquest fet provoca que els vots contraris a l'aprovació realitzats ahir al Ple per part de PSC, ERC, C's i PP s'hagin considerat vots no emesos.
Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola. Foto: Cerdanyola.info

La secretària de l'Ajuntament, Aurora Corral, explicava durant el debat plenari que els regidors podien votar el que volguessin, però donat que el pressupost estava vinculat a la qüestió de confiança i que s'havia superat, els vots en contra serien considerats no emesos, nuls. De fet, els vots contraris van ser majoritaris al plenari-PSC, ERC, C's i PP-, però això no va afectar a l'aprovació del punt.

Davant d'aquest fet, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, qualificava el debat d'ahir de tràmit però "políticament molt important. L'alcalde indica que la superació de la qüestió de confiança ha suposat la relegitimització del govern perquè s'ha demostrat "que no hi ha alternativa". Escolà subratlla que el govern municipal "continuarà  no abdicarà" tot i el desgast que suposa governar en minoria.

Escolà destaca la importància de comptar amb un nou pressupost adaptat a la realitat de 2017 i assegura que per això el van vincular a una qüestió de confiança tot i arriscar-se a que l'oposició presentés una moció de censura. Escolà es mostra "orgullós" d'uns comptes amb 27 milions d'euros per al Pla d'Inversions del mandat i un pressupost municipal de 61.449.932 euros en que destaca l'augment de les partides socials i vinculades a procediments de participació ciutadana.

La majoria de grups posaven en dubte la capacitat del govern d'executar el pressupost. Per part del PSC, el regidor Francisco Ortiz indicava que el rebuig al projecte de comptes municipals al mes de març significava realment un vot de censura a la tasca del govern de CompromísxC. Ortiz manifesta que l'aprovació definitiva d'ahir era "de mala manera per salvar un bloqueig" del que responsabilitza al propi govern per la pèrdua de suports des de la investidura de l'alcalde ara fa dos anys.

Des d'ERC, Daniel Mallén concedeix que l'aprovació del pressupost era una victòria política del govern de CompromísxC, però una "victòria pírrica" per tirar endavant una declaració d'intencions que ara s'ha d'executar. El regidor republicà apunta que "ara ve la part difícil del mandat" en què s'avaluarà la gestió que faci el govern de temes com el crematori, la neteja de la ciutat, el manteniment de l'espai urbà o la gestió dels grans contractes de servei.

C's recomanava al govern buscar "diàleg i consens" per poder executar el pressupost i "no demanar adhesions incondicionals" a l'oposició. El portaveu, Pau Ortolà, es congratulava que el govern de Compromís sigui "un gran complidor amb el sistema" amb la destinació de la major part del superàvit de 3'8 milions a amortitzar deute.

Des del PDeCAT, Josep Grau anunciava la seva abstenció per coherència amb el votat al mes de març i seguia plantejant el seus dubtes sobre la capacitat d'executar el pressupost i el Pla d'inversions per part del govern.

ICV/EUiA i el regidor no adscrit van votar favorablement.

Vinculat amb el pressupost també es va tractar un altre punt. El govern proposava desestimar les al·legacions presentades per la Junta de Personal, fet que no va comptar amb el suport de l'oposició que reclamava que les propostes dels representants sindicals s'incorporin al pressupost amb modificacions de crèdit, entre elles l'augment aprovat a la Llei General de Pressupostos de l'Estat.

Altres temes

Pel que fa a d'altres temes, amb molt poc debat, es van aprovar el Pla d’igualtat per la diversitat afectiva, sexual, d’identitats i expressions de gènere; la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a l’entorn de la ZEM de Can Xarau i la desestimació de les al·legacions a la incautació de la garantia del contracte del Bosc Tancat per afrontar e pagament de factures de llum impagades pel concessionari.