La Plataforma d'Aturats vol que Cerdanyola promogui la Renda Garantida contra la pobresa


La Plataforma d'Aturats de Cerdanyola-Ripollet proposa a l'Ajuntament que declari Cerdanyola ciutat promotora de la Renda Garantida Ciutadana. L'objectiu és pressionar la Generalitat per impulsar una iniciativa que vol lluitar contra la pobresa i l'exclusió social creixents a Catalunya.

La Renda Garantida Ciutadana (RGC) és el dret a una prestació econòmica mensual i periòdica de 664 euros que busca garantir que tothom tingui uns ingressos que permetin viure per sobre del llindar de la pobresa. La Plataforma d'aturats indica que la Generalitat és l'administració competent i que podria aconseguir els recuros dels seus pressupostos, d'unes ajudes socials que en bona part serien innecessàries amb l'aplicació de la RGC o d'estalvi en despeses públiques que consideren innecessàries, com "les escoles de l'Opus o els sous d'alts càrrecs".

Manel Navarro, un dels representants de la plataforma, destaca que l'objectiu d'aquesta mesura és resoldre problemes de la gent que ho necessita i explica que a la comarca del Vallès Occidental més de 200.000 persones viuen en aquesta situació de llindar de la pobresa.

La plataforma insisteix que la RGC és "un primer pas cap a un model social més just i sostenible" i cap a una forma d'entendre la societat des "d'una perspectiva comunitària i integradora". Així, l'entitat defensa que la Renda Garantida permet "fer front de manera més eficaç" a les situacions de pobresa.

El col·lectiu d'aturats considera que aconseguir aquesta prestació tindria efectes positius com el fet que els treballadors podrien negociar condicions laborals dignes, les pensions mínimes arribarien a aquests 664 euros o facilitaria l'accés als estudis als joves de famílies on es percebi aquesta renda.

La plataforma plantejarà als grups municipals que presentin una moció al Ple de l'Ajuntament perquè consideren que l'Administració local s'ha d'implicar en aquesta campanya i que Cerdanyola sigui ciutat promotora davant la Generalitat. La moció planteja que l'Ajuntament requereixi a la Generalitat la promoció del concepte de Renda Garantida de la Ciutadania i que iniciï els tràmits per a la seva aplicació com a garantia i dret social elemental.

Manel Navarro és optimista i creu que la moció, que ha de vehicular algun grup municipal, s'aprovarà seguint el camí que s'ha seguit abans a Ajuntaments com els de Ripollet o Badia.

121.200 firmes de suport 

La plataforma recorda que, al 2013, 121.191 signatures van donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular per debatre i implantar una Renda Garantida Ciutadana i es van presentar davant el Parlament de Catalunya, però no va ser debatura a la cambra legislativa. Per això, al juliol de 2015 es va promoure una marxa per donar visibilitat a aquesta iniciativa que va tenir parada a Cerdanyola i set forces polítiques (ICV, EuiA, Podem, Procés Constituent, CUP, PSC i Barcelona en Comú) ) han firmat la Declaració de la Comissió Promotora de la ILP de Renda Garantida Ciutadana “Una Catalunya sense pobresa és urgent, possible i necessària”.