Parlem del nou cementiri, parlem de serveis públics


El nou tanatori podria ser perfectament un servei públic municipal, és assumible, resultaria més econòmic i es pot fer. No ens sembla correcte que es faci negoci amb un tema tan delicat com és gestionar l'últim adéu de les persones estimades. (Article Butlletí Riu Sec de març)

Quan parlem de serveis a les persones des del nostre Grup Municipal pensem en serveis públics. Ens plantegem molt seriosament aquesta qüestió i com gestionar amb eficàcia les necessitats que tenim. En el cas de la remodelació i ampliació del cementiri, que ve acompanyada d'una proposta de tanatori i crematori, trobem molts interrogants i riscos reals en la manera com s'ha planejat. Interrogants sobre un projecte sobredimensionat que donarà servei a Cerdanyola però també a d'altres poblacions del voltant.

 

En primer lloc perquè al govern se li va proposar, va acceptar i té en marxa, un estudi sobre la necessària avaluació de quins serveis caldria municipalitzar o remunicipalitzar per evitar els costos que actualment han creat totes les concessions a empreses privades. Amb més raó en el cas que ens ocupa, un dels serveis que per les seves característiques podria ser perfectament un servei públic municipal, és assumible, resultaria més econòmic i es pot fer. No ens sembla correcte que es faci negoci amb un tema tan delicat com és gestionar l'últim adéu de les persones estimades.

 

En segon lloc perquè s'autoritza l'empresa Truyols a fer una hipoteca sobre la concessió del servei quan molt recentment hem patit una situació de rescat d'una concessió on es va actuar de la mateixa manera, el cas Guiera . Per això vam haver d'advertir al Ple de Gener: « Si permetem que s'avali una hipoteca amb una concessió és que no aprenem dels errors». 

 

En tercer lloc i no menys important, la construcció d'un crematori, que està en el pitjor lloc on es podia haver ubicat, pel que fa a la proximitat d'habitatges i perquè sabem la direcció en què bufa el vent. Consultades fons solvents ens confirmen que això és així, i que cal rectificar. Se li ha admès a l'empresa una declaració d'intencions dient que vigilarà amb les emissions. No  és cap compromís signat amb l'ajuntament.

 

El crematori no és un tema menor. De cap manera. No s'ha fet l'estudi mediambiental, que varem reclamar en el seu dia i que no sent obligatori per llei, no vol dir que no sigui necessari. No s'han tingut en compte les nostres al·legacions on exposàvem el risc real per a la salut de les emissions que produirà el crematori ( en forma de residus tòxics i també d'olors), i el fet que a Cerdanyola la qualitat de l'aire està compromesa de fa temps per diversos factors entre els quals les emissions dels abocadors, que justament incideixen sobre la mateixa zona d'habitatges. 

 

Tornarem a fer al·legacions.