Nou govern i vell projecte


[Compromís per Cerdanyola | Revista municipal Riu Sec de maig del 2012]

El mes passat ICV i PSC van signar un acord per fer un nou govern municipal i han presentat el nou cartipàs. Val a dir que aquesta és la tercera vegada que aquests partits signen un acord de govern a Cerdanyola sense que, fins ara, hagin estat mai capaços d’acomplir-ho. També cal recordar que aquest serà el quart govern a Cerdanyola en els darrers tres anys i que, a més, seguirà essent minoritari. S’ha establert un repartiment de competències poc clar i per tant cal esperar a veure l’acció concreta d’aquest govern per tal de saber si hi haurà la coordinació necessària.

En tot cas, des del Compromís creiem que el més important és analitzar el contingut programàtic de l’acord que s’ha publicat. En aquest sentit, el pacte signat fa consideracions genèriques sobre la importància de les polítiques socials i de fer front a les conseqüències de la crisi i les retallades que estem patint en els serveis públics, tot i que no hi ha gaire concreció ni un programa clar per dotar de recursos econòmics aquestes polítiques. Des del Compromís valorarem l'efectivitat d’aquestes paraules a mesura que els fets vagin arribant. I, com sempre recordem, per avançar en polítiques concretes en aquesta línia, aquest govern podrà comptar amb el nostre suport, i en aquest sentit esperem que ICV i PSC no tornin a prioritzar els acords amb la dreta.

En canvi, respecte al model de ciutat, la valoració que fem és negativa: es torna al projecte de l’alcalde Morral, basat en un gran desenvolupament urbanístic al Centre Direccional i una remodelació urbana prevista d’esquenes a les possibilitats reals de Cerdanyola i a les prioritats de despesa social. Es pensa en equipaments que no podem pagar mentre barris sencers de Cerdanyola resten abandonats. No es preveu una acció clara per descontaminar els abocadors a la Plana del Castell. Cal lamentar que es planifiqui en base a projectes il·lusoris que, si abans ja eren excessius, amb la crisi són completament inviables i indesitjables. El govern PSC-ICV planifica la ciutat en funció de les idees d’un programa i un candidat contundentment derrotats a les eleccions de fa només un any. Entenem que quan molta gent està passant necessitats urgents a la nostra vila i tenim un Ajuntament fortament endeutat, no es pot planificar el futur prioritzant els projectes faraònics que la ciutat ja va rebutjar majoritàriament al 2011.