Hugo Chávez guanya per més de 10 punts de diferència les eleccions a la presidència de Veneçuela


El reelegit president ha estat acompanyat durant la jornada electoral per personalitats com Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatique a l'Estat espanyol, Rigoberta Menchú, líder indígena Premi Nobel de la Pau o Piedad Córdoba, advocada pels drets humans a Colòmbia.
Hugo Chávez celebra la victòria al Palacio de Miraflores, Caracas PRENSA PRESIDENCIAL

Hugo Chávez Frías ha guanyat les eleccions presidencials i continuarà sent el president de la República Bolivariana de Veneçuela durant sis anys més. L'electorat veneçolà ha reelegit al candidat del Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) per més d'1.300.000 vots de diferència respecte Henrique Capriles Radonski, candidat de la Mesa de Unidad Democrática (MUD). Un 54,84% dels veneçolans ha votat per Chávez i un 44,55% per Capriles. Encara amb dades provisionals, ha guanyat a 20 dels 24 estats del país.

La jornada electoral s'ha desenvolupat amb normalitat i amb una participació del 80% de l'electorat veneçolà. Fins els últims moments de la votació les taules electorals estaven col·lapsades de llargues cues de votants, cosa que ha fet que s'allargués el temps de votació. Els resultats s'han conegut a partir del primer butlletí informatiu del Consejo Nacional Electoral (CNE), l'ens rector del poder electoral. Hugo Chávez i els seus seguidors han celebrat els resultats obtinguts. Henrique Capriles ha realitzat declaracions on acceptava com a plenament democràtics els resultats obtinguts, fent fugir la possible acusació d'un frau electoral promoguda per alguns mitjans de comunicació veneçolans i espanyols.

Amb aquests resultats Hugo Chávez guanyaria el seu 14è sufragi davant el poble veneçolà. Si compleix els sis anys de mandat, arribaria als vint seguits com a president de Veneçuela. El reelegit president ha estat acompanyat durant la jornada electoral per personalitats com Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatique a l'Estat espanyol, Rigoberta Menchú, líder indígena Premi Nobel de la Pau o Piedad Córdoba, advocada pels drets humans a Colòmbia.

Els nous objectius de Chávez

Hugo Chávez ha promès profunditzar les polítiques socials que ja porta aplicant des de fa temps. En matèria d'educació, des de l'arribada de Chávez s'ha augmentat l'índex d'alfabetització per sobre del 93,60% i s'ha incrementat l'escolarització secundària d'un 53% a un 73%. També s'ha reduït la pobresa d'un 50% a un 31%, i la pobresa extrema d'un 31% a un 8%. S'ha fet arribar la sanitat pública als barris veneçolans pobres amb l'ajuda de milers de metges cubans. Tot això gràcies a uns projectes intensius anomenats “misiones” on el govern centrava els seus esforços en un aspecte (analfabetisme, mortalitat...) i hi dedicava una gran part dels recursos econòmics nacionals, extrets en gran part per la indústria petroliera estatal.

El president també ha enfocat el problema de la inseguretat ciutadana, ja que Veneçuela és un dels països amb més delinqüència d'Amèrica Llatina. Aquest és un dels maldecaps més importants per la població veneçolana. Un altre punt de millora és el percentatge d'atur, situat en un 8%, i el treball precari que realitzen gran part dels veneçolans. Durant aquesta presidència es veurà si l'actual president sap aprofundir l'actual procés polític i solucionar les principals preocupacions que encara atenacen els i les veneçolanes.