Eleccions 2011. Carles Escolà (Compromís): "El ciutadà ha de ser l'actor principal en la presa de decisions polítiques"


Compromís per Cerdanyola, el col·lectiu assembleari integrat per Participació Activa i Social (PAS), la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), el Fòrum d'Esquerres de Cerdanyola (FEC) i membres de diverses entitats i moviments socials de la ciutat, es planteja entrar a l’Ajuntament amb l'objectiu de fer possibles noves formes de fer política en la presa de decisions municipals. Al capdavant de la llista es troba Carles Escolà, que fóra regidor per EUiA abans d’abandonar el càrrec precisament per estar en desacord amb la manera de fer política del seu grup municipal.

Carles Escolà parla d’una manera de fer política consistent en una democràcia real que fa de la ciutadania "un actor actiu i principal en la presa de decisions que afecten al dia a dia de Cerdanyola". La participació ciutadana sempre ha estat una de les banderes de les anomenades candidatures alternatives. Segons Escolà les actuals vies de participació, com els consells municipals, són un engany i "només provoquen desencís i frustració". Compromís proposa començar a treballar en els pressupostos participatius, elaborats a partir de la veu dels barris i les seves necessitats. Totes les propostes sorgides de la voluntat popular han de ser vinculants per l’administració.

Compromís per Cerdanyola es presenta amb un codi ètic per el qual els seus representants han de posar la seva remuneració derivada de la tasca com a regidors o regidores al servei de l’organització, ja sigui per pagar despeses de manteniment de l’activitat social com per distribuir entre el teixit associatiu de la ciutat.

Enfrontar-se a la crisi requereix, tal com explica Carles Escolà, oblidar-se de receptes màgiques i optar per mesures concretes, com fer un comerç de proximitat atractiu, dotar els eixos comercials d’espais lúdics i crear cooperatives de producció i de crèdit, "amb una activitat financera que reverteixi en benefici de la comunitat". Compromís reclama un pla de xoc en temes de caire social, com actuar activament des de l’Ajuntament en el cas de les persones afectades per ordres de desnonament i oferir la possibilitat de transport gratuït per les persones en atur que estan a la recerca de feina.

Quant el llistat d’equipaments que fan falta a la ciutat el llistat és llarg, però en són prioritaris l’Hospital Ernest Lluch, més instal·lacions esportives, un Hotel d’Entitats i un centre integral que ofereixi diferents serveis a la gent gran i persones amb diversos graus de dependència.

Compromís reitera la seva oposició al desenvolupament urbanístic de la Plana del Castell, al considerar-lo "un projecte merament especulatiu"; demana la dissolució del Consorci del Centre Direccional, el buidat total de l’abocador de Can Planas i el rebuig a les grans infrastructures de mobilitat com el Túnel d’Horta. La política d’habitatge hauria de passar primer per un estudi sobre els pisos buits existents a la ciutat i a partir d’aquí "desenvolupar un pla d’urbanisme al servei de la gent amb habitatge de lloguer, en terrenys de titularitat municipal".

Carles Escolà, programador informàtic de professió, no es considera un polític, si no una persona que fa política entesa com un servei a la comunitat, i amb aquesta intenció encapçala una candidatura de gent que dedica part del seu temps a treballar per una Cerdanyola més democràtica i més justa. Li agrada el cinema de Ken Loach, recomana com a lectura Desinformación, como los medios nos ocultan el mundo, de Pascual Serrano i la seva cançó preferida és Hasta siempre comandante en la versió de Boikot. Si ha d'escollir un racó de Cerdanyola on passar una bona estona, es queda amb la terrassa de l'Ateneu.