CxC prendrà mesures fermes per superar l’impàs on es troba Cerdanyola


La formació al govern estudiarà solucions per donar una resposta clara i taxativa a les necessitats de la ciutat per sortir del bloqueig

 Des del Compromís per Cerdanyola (CxC) vam assumir el repte de liderar el canvi al govern de la ciutat des de la mateixa nit del 24 de Maig, quan els resultats electorals a Cerdanyola ens van obrir la possibilitat de l’entrada d’aire fresc a l’Ajuntament. Aquest pas endavant el vam fer no des del que convenia més al projecte de CxC, sinó des de dues premisses bàsiques: la interpretació estricta dels resultats electorals (i per tant del que volia la ciutat) i les possibilitats que existien per traçar aliances basades en el programa electoral. Sobre aquestes bases l’anàlisi del CxC va ser clar, calia valentia per formar un govern d’esquerres i de canvi, aspectes que només representaven CxC i ERC. Des del mateix dia que vam entomar el govern, amb nomes 5 regidors, vam assumir que calia ampliar el govern amb ERC i dotar-lo d’una estabilitat al ple que defensàvem que es podia aconseguir amb acords puntuals amb la resta de forces.

Malauradament, donat l’intent evident del PSC i del PP de bloquejar l’acció de govern, i la dificultat de portar C’s a posicions constructives, les possibilitats al ple es reduïen. A més, existia la demanda d’ERC de formar un front comú només amb ICV-EUiA-MES i CDC, cosa que va portar CxC a explorar amb aquests tres grups les possibilitats d’entesa programàtica. A més, es va establir amb ERC un tracte preferent amb la intenció que s’incorporessin, el més aviat possible, al govern de Cerdanyola.

 

Durant els darrers sis mesos, el CxC ha intentat avançar cap a aquest doble objectiu: aconseguir estabilitat al ple i ampliar el govern. En aquest sentit, CxC ha fet seves diverses demandes dels grups de l’oposició. En primer lloc, el lideratge d’un acord de governabilitat amb els quatre partits que van donar suport a la investidura que pogués desembocar en un Pla d’Acció de Mandat (PAM). A més, el CxC ha tingut un tracte preferent amb ERC, tot incorporant aquesta formació a aspectes restringits al govern com per exemple les negociacions sobre el crematori (com ells mateixos han reconegut) o al consorci del Centre Direccional, entre d’altres. El CxC ha liderat amb èxit les negociacions de les ordenances fiscals més ambicioses de la història d’aquest consistori i que han portat a un acord amb, també, quatre suports per a la primera baixada del IBI a Cerdanyola. A més a més, hem presentat una proposta de cartipàs municipal a ERC assumint una càrrega repartida en dues meitats, intentant tenir presents les seves preferències i sense fer prevaldre la major força del CxC com a grup municipal. Finalment, el CxC  ha obert una taula de negociacions per ampliar el govern, obert als 4 grups que van donar suport a la investidura, tal i com ens vam comprometre públicament.

 

Pel que fa a l’estabilitat al ple, i tot i les dificultats i el camí que encara queda per recórrer, el CxC creu que s’ha avançat de forma substancial, i s’ha demostrat una bona sintonia amb CDC, però sobretot amb ICV-EUiA-MES, per tal d’arribar a acords al ple i consolidar el govern de canvi. El CxC vol ser molt clar amb la ciutadania i dir que, pel que fa a l’ampliació de govern, s’està posant molt difícil. Des de CxC hem proposat un procés sensat per formar govern: arribar primer a un acord respecte el programa, per veure desprès veure quines forces han de dur-lo a terme. En canvi, ERC ha exigit l’entrada de CDC com a precondició prèvia a parlar de programa.

 

Davant d´aquesta situació, el CxC vol manifestar que:

  1. Demana disculpes a tots aquells que creuen que el CxC no ha estat prou clar explicant públicament la seva posició i la situació en la qual es trobaven les converses. Tanmateix, crèiem fonamental no contribuir al soroll i treballar discretament per arribar als acords.

  2. Seguirà treballant amb valentia per implementar els resultats que van emanar de les urnes, tenint en compte sempre  el benefici de la ciutat i no d’altres interessos i ho farà mitjançant els processos oberts i participatius que ens caracteritzen.

  3. Davant la situació a la que s’ha arribat, CxC explorarà amb profunditat els diversos escenaris possibles per sortir d’aquest atzucat i prendrà una decisió col·lectiva en els propers dies.