[Audio] El Compromís vol la declaració de sòl contaminat per fer pagar als responsables de la toxicitat de l'abocador


El grup municipal del Compromís per Cerdanyola insisteix en la importància cabdal d’aconseguir una declaració de sòl contaminat, ja que implica que els responsables d’haver contaminat el territori haurien de pagar per netejar-ho i aturar un desenvolupament urbanístic que entenen només respon a interessos financers molt allunyats de les necessitats de la ciutat.
El portaveu del grup municipal del Compromís per Cerdanyola, Sergio Rodríguez

[Escolta l'entrevista sencera]

El portaveu del grup municipal del Compromís, Sergio Rodríguez, creu que "no hi ha cap intenció política d’exigir una declaració de sòl contaminat per al territori afectat per l’abocador de Can Planas perquè això implica que pagui qui ha contaminat", i els responsables de la contaminació, assegura Rodríguez, "són gent amb influència a les altes esferes com Puigfel, Margenat, el marquès de Cerdanyola i els bancs que els hi donen suport per especular al Centre Direccional". El Compromís considera que l’actual planejament del Centre Direccional "és absolutament desproporcionat quant a habitatge i teixit industrial i comercial previstos, construint castells en l’aire sense un projecte econòmic consistent i ben pensat al darrere, el que el converteix en un projecte insostenible, basat en previsions que no es compleixen".

Respecte al pressupost municipal per al 2014, el Compromís reconeix que hi ha nombroses partides destinades a ajuts socials que en realitat "només serveixen com a pedaços d’urgència per a la situació límit que viuen moltes famílies, però no hi ha un tractament de fons de l’origen dels problemes per fer del pressupost una veritable eina de transformació social".

El Compromís ha reclamat una relació exhaustiva de totes les concessions municipals, "un capítol que creix i sovint ha vingut mancat per una preocupant manca de control", i troba significatiu que el pla d’inversions "vingui avalat per l’abstenció de partits com PP i CiU, oblidant-se totalment dels processos participatius".

Una de les concessions que deixa palès la manca de seguiment és el del PEM Guiera, gestionat per la Federació Catalana d’Handbol. El Compromís demana "recuperar quan abans millor la gestió directa de l’equipament, per exemple a través de l’empresa municipal", i donar utilitat a la comissió d’investigació "per determinar responsabilitats polítiques i tècniques i obrar en conseqüència". Tot i que la llei no contempla la presència de ciutadans en les comissions d’investigació com la constituïda per tractar el tema de la gestió del PEM Guiera, el Compromís demana "una mica de pragmatisme i permetre que si algun ciutadà o ciutadana vol assistir a alguna de les reunions ho pugui fer".