Compromís presenta el codi ètic 2015-2019


Presenta el codi ètic que subscriuran tots els candidats, militants i independents
Membres de la llista de Compromís per Cerdanyola. Foto: Cerdanyola al Dia

 Des d’ahir es pot consultar al web de campanya de Compromís www.decidimcerdanyola.cat el Codi ètic que subscriuran els candidats de la llista rupturista en les eleccions municipals, tant els militants de CXC i de la CUP com els independents de la llista. Compromís es presenta en aquestes eleccions com a alternativa de ruptura al govern i el nou codi preveu l’escenari que en la propera legislatura, CxC accedeixi a governar. “L’objectiu d’aquestes eleccions”, va insistir ahir l’alcaldable de la formació, Carles Escolà, davant de la porta de l’Ajuntament, quan també es va comprometre a publicar cada any els comptes de la formació.

El text presentat “és una concreció del codi que vam elaborar al 2011, adaptat al rol polític i als objectius de representació” actuals, va explicar l’alcaldable. Escolà, que estava acompanyat per la número 2 Elvi Vila i altres candidats, va dir ahir que durant aquest quatre anys la candidatura alternativa ha acumulat experiència i s’ha obert camí en les institucions.

Portaveus de l’Assemblea i càrrecs limitats

En el text, que s’estructura en blocs, els candidats es comprometen a fer de portaveus de l’Assemblea quan sigui càrrecs electes, cosa que implica i garanteix segons Escolà, “treball en equip”. El funcionament l’han provat durant aquests quatre anys, en què la formació ha crescut.

A diferència del 2001 i davant la previsió d’accedir al govern, el codi no limita el mandat a dos anys, si bé la formació manté els principis de rotació dels càrrecs. El text també preveu que els regidors que hagin de renunciar a l’activitat laboral tinguin una retribució econòmica mentre duri el servei públic, que és com la gent de Compromís entén la política, apunta Escolà.

Continuem rebutjant la política professional i els càrrecs són temporals. En el codi no concretem un temps fix, perquè volem que la rotació sigui ordenada i no es generin buits de coneixement” argumenta el cap de llista, que a diferència de la passada legislatura ara té la mirada posada a governar. Tot i així Compromís no contempla superar en cap cas els 8 anys de dedicació política a les institucions d’un candidat. El codi ètic deixa en mans de l’assemblea la decisió de quan ha de produir-se els relleus.

Sou limitat a 1.800 euros bruts

Pel que fa a les retribucions, l’assemblea gestionarà les que provinguin d’institucions com a retribució a càrrecs electes. Els que puguin compaginar la responsabilitat amb la feina no tindran sou, tal com passava fins ara, mentre que els que tinguin dedicació absoluta seran assalariats de l’assemblea amb un màxim de 3 vegades el sou Mínim Interprofesional ( 1800 euros). Compromís es compromet en aquesta legislatura a publicar cada any l’estat de comptes, cosa que fins ara feia a l’inici i a final de mandat.

L’Assemblea podrà revocar el càrrec en cas d’incompliment dels compromisos mentre que els membres electes hauran de cessar si són imputats en un judici.

El codi s’ha treballat i debatut en assemblea i ha tirat endavant a partir del consens. Per mi no suposa cap fre, al contrari, perquè m’ha plantejat fer política però no viure de la política”, va respondre ahir, la candidata independent Elvi Vila, número dos de la candidatura alternativa.

Etiquetes: