Compromís insta el Govern a aprofundir en les polítiques iniciades durant els primers 100 dies


Compromís per Cerdanyola (CxC) vol felicitar el Govern municipal per l’aire fresc que han suposat els primers 100 dies, però alhora fa una crida a desenvolupar les mesures iniciades, com les municipalitzacions, la participació, la millora de relacions i les mesures de xoc socials.

Des de CxC fem una valoració molt positiva dels primers 100 dies de Govern, Govern que ha aconseguit prendre el pols a la ciutat i engegar diverses accions per iniciar el canvi que la gent va demanar el passat 24 de Maig.

En primer lloc, volem posar de relleu la capacitat d’entesa que que ha demostrat aquest Govern, tant amb els partits del consistori que van donar suport a la investidura de l’actual Alcalde, Carles Escolà, com amb altres actors polítics de la ciutat. Aquest diàleg entre organitzacions polítiques ha fet possible obtenir els suports necessaris per aprovar la totalitat dels punts portats a ple fins al dia d’avui. Cerdanyola està en marxa! Un dels productes més destacables d’aquesta comunicació  i entesa polítiques és l’elaboració d’un Acord de Governabilitat, que ha de culminar en un Pla d’Acció de Mandat (PAM) consensuat entre les forces que s’hi han volgut implicar. Aquest acord garanteix l’estabilitat que necessita un Govern com el de Cerdanyola,  i representa també una novetat històrica en la mesura que aplega i recull els diversos sentirs del nostre poble, representats per mitjà dels seus representats democràtics. Es tracta, doncs, d’un acord amb voluntat i mirada de ciutat.

 

Per altra banda, les converses amb el ple de l’EMD, la UAB o la Mancomunitat formada pels municipis de Cerdanyola, Montcada i Ripollet, han donat lloc a l’establiment de noves formes de relació i entesa que, en alguns casos o no existien o es trobaven en un punt mort.

 

És igualment important el canvi a les dinàmiques que fins ara s’han tingut amb l’EMD i el barri de Bellaterra i que han portat a la seva població a votar de forma clara per a formar un nou poble. Des del respecte absolut a la seva decisió, volem que, independentment del procés que s’engega i del qual l’Ajuntament poca cosa hi pot dir, Bellaterra pugui sentir-se orgullosa de pertànyer a Cerdanyola durant el temps que convisquem plegats.

 

Finalment, creiem absolutament necessari el restabliment de les relacions amb la UAB (inexistents durant l’anterior mandat), unes relacions que han d’aconseguir generar sinergies beneficioses tant per al campus com per a Cerdanyola. Estem convençuts que ha estat aquesta mala relació, cultivada pels anteriors governs, la que ha desenvocat en el lamentable enderrocament de l’escola infantil “la Gespa”. En aquest sentit, demanem fermesa al Govern per exigir lleialtat i celebrem l’obertura del procediment sancionador per aquesta actuació perpetrada sense els necessaris permisos i en ple mes d’agost. Cal que el diàleg es construeixi des de la lleialtat institucional.

 

Volem celebrar amb especial èmfasi l’anunci de l’obertura d’un procés d’estudi per a la municipalització dels serveis de neteja del Ajuntament. Desprès d’anys de privatitzacions, creiem que ha arribat el moment de retornar els serveis al municipi, demostrant així que la gestió pública pot ser més eficient, més justa i més econòmica. Evidentment, volem deixar clar que la municipalització ha de comportar beneficis tant per als treballadors com per a la ciutat. Animem el Govern a seguir en aquesta línia i a anar retornant a la ciutadania en la mesura del possible aquests serveis, la privatització dels quals ha estat absolutament nefasta per els interessos dels treballadors i de la ciutat. També ens alegrem especialment de la posada en marxa del pla de xoc contra la pobresa energètica que ha de sortir de la lògica de només pagar les factures i que ha d’atacar el problema de fons, així com la creació de la oficina municipal d’habitatge i de la taula antidesnonaments en col·laboració amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

 

No obstant, volem mostrar la nostra preocupació pel fet que no s’hagin posat fins ara damunt de la taula dos temes absolutament trascendentals per a Cerdanyola. La necessitat de trobar una solució immediata als desfalcs econòmics que suposen Cerdanyola Aparca i el Consorci del Centre Direccional. Un ens que, a més, afegeix la problemàtica dels abocadors. En aquest sentit volem felicitar el Govern per la seva valentia, alhora que lamentem que executius anteriors hagin amagat el cap sota l’ala durant els mandats passats. Urgim el Govern i a la resta de grups municipals a buscar d’una vegada per totes una solució que permeti encarar de forma eficaç i realista aquests dos temes i que ho faci conjuntament amb la població, exposant amb absoluta transparència la situació i les possibles solucions.

 

Finalment, volem demanar al Govern l’aprofundiment de les polítiques de participació, i tot i que valorem l’esforç fet per exemple amb la problemàtica de les Antenes i que ha portar a seure plegats per primer cop veïns i empreses de telefonia a la mateixa taula. Creiem que ha arribat l’hora de fer més passes en aquest sentit, com per exemple un millor accés al ple i la creació dels consells de barri.

 

Com a conclusió, fem una bona valoració dels primers 100 dies que tot i que han coincidit amb l’agost (mes no hàbil a l’administració) i amb una campanya electoral que no ha facilitat la necessària ampliació del Govern (que ja hem demanat en diverses ocasions), ja ha donat símptomes d’una millora substancial respecte l’anterior mandat.