[Audio] El Compromís demana no pagar part del deute il·legítim i destinar-ho als nous serveis funeraris municipals


El Compromís ha proposat alternatives a la concessió a una empresa privada dels serveis funeraris municipals que passen per destinar part dels diners que se’n van en pagar el deute il·legítim a la inversió en el nou tanatori i ampliació del cementiri. El Compromís també ha anunciat que presentarà al·legacions per assegurar que els preus del servei no siguin abusius com fins ara en un tema tan delicat com el comiat de les persones estimades.
El regidor del Compromís per Cerdanyola, Sergio Rodríguez

[Escolta l'entrevista sencera]

El regidor del Compromís per Cerdanyola, Sergio Rodríguez, ha parlat dels preus excessius dels serveis funeraris i de com es pot canviar aquesta dinàmica "si hi ha prou voluntat política com per apostar per la gestió pública". Rodríguez recorda que al Ple de juliol es va aprovar una moció que declarava il·legítim part del deute de l’Ajuntament amb els bancs. Ara es proposa fer efectiva la moció i "destinar una part d’aquests diners a la construcció del tanatori. Un tanatori que podria ser més petit, oferint servei només a la ciutat i no a tota la comarca, i amb la possibilitat d’anar-se ampliant per fases".

Davant la sensació de la nul·la voluntat política per part del govern d’estudiar la possibilitat de la gestió directa, el Compromís bolcarà esforços en poder confegir un plec de condicions de la concessió "que faci una especial incidència en unes taxes assequibles, el respecte a les normatives mediambientals i en un control estricte de la concessió per evitar els problemes que han generat diversos serveis externalitzats, com Bosc Tancat o PEM Guiera".

La concessió del PEM Guiera a la Federació Catalana d’Handbol sempre ha generat molts dubtes al Compromís. En primer lloc es pregunten "quins actius econòmics pot tenir una Federació esportiva com la d’handbol per assumir la gestió d’un equipament com el PEM Guiera". El Compromís reclama que no es dispensi a la Federació de dipositar l’aval de 190 mil euros a l’Ajuntament i constituir d’immediat la comissió de seguiment de la concessió per poder decidir finalment qui i com s’assumeix la futura gestió de l’equipament.

El Compromís també reclama la redacció d’un nou conveni entre l’Ajuntament i l’EMD de Bellaterra per posar fi al que consideren "un lamentable reguitzell de contenciosos administratius que malmeten recursos econòmics i de personal d’ambdós ens".

Sobre el recurs d’emparament presentat al Tribunal Constitucional per demanar una compensació econòmica a l’Estat per l’exempció de l’IBI de la que gaudeix la UAB, Sergio Rodríguez considera una bona notícia que l’Ajuntament prengui la iniciativa i obri una via que cap altra ciutat en situació similar ha obert. Rodríguez només demana "la mateixa valentia per obrir vies en altres temes, com podria ser el no pagament del deute il·legítim".

Sergio Rodríguez serà el pròxim portaveu del grup municipal del Compromís en substitució d’en Carles Escolà, que deixa l’acta de regidor en compliment del codi ètic de la formació, que defensa la rotació de càrrecs institucionals. La marxa d’Escolà comporta l’entrada com a regidor d’en Pol Ribas.