Compromís per Cerdanyola no estarà en el futur govern de la ciutat


Carles Escolà

El cap de llista de la formació, Carles Escolà, explica que donaran suport a totes les polítiques d'esquerres encaminades cap a una altra forma d'administració més transparent basada en la participació ciutadana, però descarta formar part d'un hipotètic govern perquè desconfia "de l'acció política" dels partits locals.

Compromís per Cerdanyola (CxC) no formarà part del govern municipal que ha de iniciar un nou mandat a partir de l’11 de juny.
El cap de llista de la formació, Carles Escolà, explica que recolzaran les polítiques d’esquerres encaminades cap a una altra forma d’administració més transparent basada en la participació ciutadana amb caràcter decissori.

Escolà manifesta que “malauradament” descarten formar part d’un hipotètic govern perquè la realitat dels partits de Cerdanyola “ens fa desconfiar de la seva acció política”. No obstant això, ressalta que “donarem recolzament a les polítiques d’esquerres i a tothom que vulgui caminar cap a una altra manera d’administració, amb una acció política i una estructura més transparent i basada en la participació ciutadana, qui vulgui caminar en aquest sentit ens trobarà”. Segons destaca l’objectiu de la formació són les polítiques d’esquerres perquè en el passat “no n’hi ha hagut”.

Carles Escolà pensa que el millor per a Cerdanyola “seria un govern en minoria perquè estaria obligat a dialogar amb les altres forces polítiques”. Tot i això, sobre la possibilitat d’un pacte d’esquerres, entre PSC, ICV-EUiA, ERC i Compromís, insisteix en què la seva formació no hi serà però donarien suport per tirar endavant polítiques d’esquerres.

Per al cap de llista de Compromís per Cerdanyola, les polítiques d’esquerres passen per “fer una aposta clara per la defensa dels serveis públics”. Això significa que s’ha d’actuar des de l’àmbit municipal, reforçant els serveis socials, amb atenció domiciliària i impulsant equipaments com un centre integral d’atenció. I “plantar cara” en allò que no sent competència municipal, l’Ajuntament ha de jugar un paper actiu, com les retallades a la sanitat i l’educació. També, afegeix, “abordar la situació dels aturats de la ciutat”.
Carles Escolà creu que les polítiques d’esquerres van més enllà. És, segons remarca, “replantejar l’urbanisme des d’una altra perspectiva, en termes d’utilitat per a la ciutadania, també com a una eina de cohesió social i no especulativa”.

Compromís ja ha iniciat les converses amb la resta de forces polítiques de la ciutat de cara a la formació del nou govern municipal. El seu cap de llista, qui confirma que els 2 regidors aconseguits per la formació faran rotació durant el mandat amb la resta de membres de la llista, indica que al PSC li correspon “tirar del carro” i intentar fer un govern sòlid i afegeix que “el nostre projecte està clarament exposat al programa i al codi ètic”.

Anàlisi dels resultats electorals

Sobre els resultats aconseguits per Compromís als comicis municipals, Carles Escolà, assegura que “superen les nostres expectatives, sobretot pel que fa al nombre de vots perquè l’objectiu màxim de regidors ho hem assolit”. Escolà pensa que han sabut mantenir els resultats del PAS i incorporar persones d’altres línies polítiques com EUiA i ERC i confessa que “actuarem per no defraudar ningú i consolidar-nos com a una força política d’esquerres i un instrument al servei de la ciutadania”.

Pel que fa a l’anàlisi dels resultats electorals, considera que el PSC tot i ser la força més votada, ha patit una “davallada molt important de vots que hauran de valorar”. Un cas similar és el d’ICV-EUiA “que ha perdut encara més, vots de persones que han buscat altres formacions.

Pel candidat de Compromís els resultats de CiU “han estat un fracàs rotund” malgrat la pujada d’un regidor perquè “fa quatre anys van perdre cent i escaig vots i ells mateixos ja ho van valorar malament” i ara només han guanyat 148 vots i més quan el seu objectiu “era accedir a l’alcaldia”.

Així mateix es mostra content “per la recuperació de la representació d’ERC” ja que, segons comenta, “és una força d’esquerres i tenim bon tracte amb els seus membres” als qui reconeix “una capacitat política important”.

Sobre el PP indica que "han sabut movilitzar el seu electorat amb un discurs altament populista i fregant la mentida". A més, explica que han utilitzat un element que no tenia res a veure amb la política municipal i és que "han plantejat les eleccions com un plebiscit al president del govern espanyol i els han funcionat".

Compromís per Cerdanyola és l’únic partit que ha mostrat el seu suport a l’acampada dels indignats de la plaça de l’Abat Oliba. Carles Escolà afirma que es tracta d’un moviment que ha aconseguit movilitzar el jovent i que és engrescador i aporta il.lusió amb la idea de repensar com ha de ser la societat en la que hem de viure.