Compromís per Cerdanyola fa un balanç molt positiu de l'any al capdavant del govern municipal


Un canvi en les formes de fer política, haver aconseguit que determinats conceptes hagin entrat a l’agenda política de la ciutat i valentia d’entomar greus problemes heretats del passat, són alguns dels motius per als que Compromís per Cerdanyola valora molt positivament l’any que porta al capdavant del govern municipal.
Foto: Cerdanyola.info

El representant de Compromís i alcalde de la ciutat, Carles Escolà, recordava que quan arriben al govern no ho fan en un escenari ideal, ja que es produeix en un moment en el que el mandat s’inicia amb  7 grups en el plenari i, per tant, amb les forces del ple molt repartides.

Carles Escolà explica que després dels resultats en les eleccions municipals a Cerdanyola, Compromís va fer la lectura de que tenien una gran oportunitat de posar-se al capdavant del govern municipal i de canviar les coses. Una oportunitat, diu, que calia aprofitar i no tenir por, per la qual cosa van fer el treball necessari per obtenir els suports per arribar a aconseguir la investidura a l’alcaldia.

Un any després d’haver assumit aquest repte, Escolà diu que des de Compromís s’han assolit, no només els acords inicials per a aquesta investidura, sinó també els acords per començar a fer possible que hi hagi un canvi a la ciutat.

De tot plegat, passat aquest primer any, fa una valoració molt positiva, tot entenent les dificultats patides i que han estat, d’una banda, una cultura política tradicional basada en majories absolutes o pactes de dues forces, i de l’altra el fet que els temps han canviat i l’escenari per tant és diferent, on és necessari arribar a acords, generar més consensos i on tothom ha d’aprendre a funcionar en aquesta nova situació.

Carles Escolà va destacar tres eixos que des del govern s’han portat endavant. En primer lloc, que s’ha fet possible un canvi en les formes de fer política i per això estan convençuts que són un govern més proper a la ciutadania, a la plantilla municipal i fins i tot respecte l’oposició a través de trobades usuals amb els seus portaveus, situació aquesta mai viscuda per ell quan era regidor a l’oposició.

D’altra banda, també destaca el fet d’haver aconseguit que determinats conceptes polítics hagin aterrat definitivament a l’agenda política de la ciutat com ara: una fiscalitat progressiva i justa, l’avançament cap a la gestió municipal de serveis municipals, les polítiques LGTBI o que cal replantejar el Centre Direccional. Propostes, recordava, que amb anterioritat havien proposat i que mai s’havien recollit.

I finalment, que des del govern s’ha tingut la valentia política d’afrontar greus problemes que han heretat i que s’arrossegaven fa molt de temps i que fan referència als aparcament soterrats i la situació de l’empresa Cerdanyola Aparca, a la situació en que es troba l’empresa Cerdanyola Promocions, la situació del PEM Guiera, el deute del Centre Direccional o la relació amb l’EMD de Bellaterra.

Segons explica Escolà, des de Compromís es posa en valor l’ampliació del govern perquè gràcies a ella s’ha multiplicat la seva capacitat d’acció i això permetrà que polítiques com: la participació real de la ciutadania en la presa de decisions, avançar en mesures respecte la pobresa energètica o les polítiques d’habitatge, es puguin portar a terme.

Per tot plegat, des de Compromís es fa una valoració molt positiva de l’any transcorregut i espera que d’aquí a un any ho sigui encara més.

El deute municipal i els abocadors

Preguntat sobre el deute municipal, Escolà va respondre que ara és una mica més baix, que volen estabilitzar el deute, però, en cap cas, volen condemnar la ciutat a no tenir cap tipus d’inversió necessària per aquest tema. En definitiva, reduir el deute no és una prioritat per al govern municipal.

Respecte al tema dels abocadors, Escolà diu que la seva voluntat ha estat trencar consensos institucionals existents i recordava que quan van arribar al govern es van trobar solucions sobre la taula i a punt de portar-se a terme, solucions que no van considerar com a definitives, per prioritzar interessos urbanístics i privats per sobre de l’interès general, la salut pública i mediambiental i que per això han buscat noves solucions consensuades.

En aquest sentit esmentava que s’ha aconseguit que administracions com l’Àrea Metropolitana ara acceptin que les solucions plantejades anteriorment no eren les millors i reconegués d’una vegada per totes la situació de l’abocador Helena amb els gasos. Tot i així, no s’està en un escenari ideal, queda molt per avançar però els consensos han canviat i van en la línia de que no es pot construir al voltant de l’abocador i que cal trobar una solució definitiva per a l’abocador.

Pel que fa al problema més gran que s’han trobat, tot i coneixent-lo amb anterioritat, ha estat comprovar fins a quin punt el deute municipal està íntimament lligat amb el problema de Cerdanyola Aparca i Cerdanyola Promocions, qüestions que cal atacar i solucionar.

Continuar aprenent i aprofundir en el diàleg

De la seva banda, la portaveu de Compromís, Gemma Jaumandreu, diu que l’acord programàtic ha estat i és important en la mesura que no es limita a un repartiment de carteres, sinó que darrera d’ell hi ha mesos de treball conjunt en base als diferents programes de les forces participants en el govern.

Un bon acord, explica, no només perquè conté els eixos programàtics de Compromís, sinó perquè també recull bona part del que plantejaven les altres forces polítiques en els seus programes. En definitiva, una bona eina per dissenyar les polítiques que siguin favorables a la ciutat i que vagin en la línia del que ha votat molta gent de Cerdanyola.

En aquest sentit, Jaumandreu diu que una de les tasques que des del Compromís tenen endavant és el seguiment d’aquest acord, per garantir que té continuïtat.

Quant a l’aprenentatge com a organització pel que fa a la política institucional, Jaumandreu diu que el fet d’estar exercint el poder municipal dóna una oportunitat increïble de créixer en termes d’experiència i maduració, ja que permet conèixer amb més profunditat les problemàtiques existents, arribar a molt més gent i a entendre coses que des de fora no s’entenien. Per això la seva voluntat de continuar adaptant-se per continuar aprenent.

Per tot plegat, des del Compromís entenen que el futur va per aquest camí. Per aprofundir en el diàleg i trobar el consens que permeti que el màxim de gent es senti recolzada i escoltada.