Compromís per Cerdanyola demana la retirada de l'Ajuntament del Consorci del Direccional


D'esquerra a dreta, Jorge Haro i Carles Escolà (Foto: Cerdanyola.info)

La formació política insta a la dissolució del Consorci del Centre Direccional i afirma que hi ha irregularitats que caldria portar als tribunals i deixar que la justícia investigui.

Compromís per Cerdanyola proposa a l’Ajuntament que, davant la situació econòmica del Consorci del Centre Direccional, “es retiri d’aquest ens i insti a la seva dissolució per, d’aquesta manera, poder portar als tribunals totes les irregularitats que hi ha en el projecte”. Així ho afirmen membres d’aquesta formació política que, en roda de premsa, també van sortir al pas de les declaracions del candidat a l’alcaldia per ICV-EUiA, Antoni Morral, en les que assegurava que eren “falses i perilloses” les manifestacions del Compromís sobre la delicada situació econòmica del Consorci.

Un dels representants de Compromís per Cerdanyola, Jorge Haro, indica que atès que “la situació ruïnosa del Consorci excedeix la capacitat financera de l’Ajuntament”, des de la seva formació proposen que l’Ajuntament “es retiri del Consorci –forma part al 50% juntament amb l’Incasòl d’aquest ens- i insti a la seva dissolució” per poder investigar en els tribunals “totes les irregularitats i problemes legals molt extensos que tenen paralitzat el projecte”.

La situació econòmica del Consorci

Des del Compromís també es refermen en les manifestacions realitzades fa unes setmanes sobre la “situació ruïnosa del Consorci”. A més, responen a “l’acusació del candidat d’ICV-EuiA, Antoni Morral, d’haver realitzat afirmacions falses i perilloses” sobre aquesta qüestió. Compromís afirma que totes les dades que van fer públiques “són extretes dels comptes anuals del Consorci del Centre Direccional, a data del 6 de juliol de 2010”.

En aquest sentit, s’assegura que “segons el punt 14 de la memòria en data 10 de juliol de 2006, el Consorci va formalitzar un contracte de prèstec sindicat a llarg termini per import de 90.000.000 euros”. A més, s’indica que “d’acord al mateix punt, a 31 de desembre de 2009 l’import disposat és de 87.000.000 euros i els interessos pagats durant l’exercici són d’1.562.072 euros”. La formació local manifesta que “és a partir d’aquestes dades quan el Compromís per Cerdanyola afirma que al Consorci “se li han acabat els diners i han demanat un nou crèdit, de 37.000.000” d'euros.

Jorge Haro remarca que el Consorci “també deu diners a Hisenda”, ja que segons assegura, “a data del 31 de desembre, el Consorci presenta un saldo deutor d’Hisenda pública per IVA de 5.336.998 euros (memòria punt 18). A més, afegeix que, “al pressupost d’ingressos (memòria 20,1B.1) es recullen 1.084.018 euros per l’abocador Elena a l’exercici de 2009”.

Segons Haro, aquesta dada mostra que els ingressos per l’abocador “no estan revertint a la ciutat sinó al Consorci” i això demostra que “l’exalcalde Morral ha mentit deliberadament en proposar l’obertura d’un nou abocador com a remei per a la caiguda dels ingressos municipals” .

Haro explica que al darrer punt de la memòria es recull que “en sessió celebrada el 12 de març de 2010, el consell general del Consorci (...) que l’Institut Català del Sòl i Cerdanyola Promocions pagaran un import monetari de les liquidacions per quotes d’urbanització en funció de les necessitats de tresoreria del Consorci, avaluades per la Comissió Delegada, de forma que el consorci disposi en tot moment d’un saldo mínim d’un milió d’euros”.

Segons els membres de Compromís “aquest acord suspèn un d’anterior pel qual les quotes corresponents quedaven pendents de pagament. En haver-se acabat els diners no només hem acumulat un deute com a Ajuntament amb el Consorci sinó que ara, en plena reducció de despeses, hem de començar a posar diners”.

Un altre dels membres de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, qualifica de “lamentable” que tota aquesta informació “que hauria de ser pública s’estigui amagant a la població”.