Cerdanyola, Sabadell, Badalona, Ripollet i Barberà col·laboren per municipalitzar serveis


Els Ajuntaments volen col·laborar per trobar solucions jurídiques i tècniques que permetin la recuperació de serveis actualment externalitzats, entre els que citen l'aigua, la zona blava o la grua, a més del de neteja d'edificis municipals en el cas de Cerdanyola.
Foto: Cerdanyola.info

Els alcaldes de Cerdanyola, Badalona, Sabadell i Ripollet han firmat un conveni de cooperació entre municipis en els processos d’internalització de prestació de serveis i activitats locals. L'alcaldessa de Barberà ha assistit a la firma tot anunciant que signarà el document en breu. 

Els cinc governs locals consideren que la recuperació de serveis que en aquests moments presten empreses privades suposaria un millor servei, un estalvi per a les arques municipals, millors condicions laborals per als treballadors i un control de la ciutadania molt més potent. L'alcalde de Ripollet, Jose María Osuna, destacava que l'acord incopora cinc ciutats amb més de mig milió d'habitants, però que està obert a tots aquells municipis que vulguin avançar en aquest procés i "recuperar sobiranies per enfortir la democràcia i la justícia social".

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, remarca que cal treballar per desenvolupar polítiques d'interés comú i benefici de la ciutadania i deixar enrera serveis privatitzats que s'han deixat en mans del mercat, un camí en el que Escolà constata que els municipis s'estan trobant molts problemes. Entre aquests obstacles hi ha impediments jurídics provocats per una normativa pensada per defensar interesos de les empreses i potenciar les externalitzacions. 

En aquest sentit, Juli Fernández, l'alcalde de Sabadell, insisteix que l'acord suposa un marc de col·laboració perquè tots els ajuntaments adquiereixin els mateixos coneixements jurídics i tècnics i la possibilitat de compartir recursos econòmics per tirar endavant processos de municipalització amb garanties.

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona, remarca la necessitat de combatre el discurs ideològic que afavoreix les privatitzacions i superar les resistències del sector privat que es mou per maximitzar els beneficis. Sabater manifesta que no la ciutadania ja ni es planteja els diners que paga per un servei injustificadament perquè s'han de produir beneficis per a una empresa. L'alcaldessa de Badalona apunta que els Ajuntaments que estudien aquestes municipalitzacions són de diferents colors polítics perquè és un tema transversal:

Per la seva banda, Sílvia Fuster, alcaldessa de Barberà insisteix en la importància que suposa l'acord com a punt de trobada per a diferents municipis.