Cerdanyola Aparca reduirà capital, repartirà places i deute i passarà a dependre només de l’empresa municipal


La Junta General de Cerdanyola Promocions Municipals ha donat llum verda a l'operació de repartiment dels actius i passius de l’empresa que gestiona els aparcaments públics de la ciutat, una societat mixta en què participen al 50% l’empresa municipal Cerdanyola Promocions i el soci privat, Toro Construcciones y Obras SL. Fonts municipals apunten que aquesta actuació garanteix la continuïtat de les places d’aparcament i evita que l’empresa entri en concurs de creditors.
Pàrquing del centre. Foto: Cerdanyola.info

Cerdanyola Aparca es va constituir al 2004 per crear i gestionar tres aparcaments públics al centre, el passeig del Pont –en zona especialment comercial- i a la plaça de la Constitució –per cobrir la demanda d’un barri amb molts problemes d’aparcament a la via pública com Banús-. Els pàrkings entraven en funcionament al 2007, però l’esclat de la crisi va provocar que la venda de places s’aturés. Des d’aleshores, els problemes financers de l’empresa han reclamat contínues injeccions econòmiques per afrontar el deute creixent.

L’acord de la Junta General de Cerdanyola Promocions permet el repartiment d'actius i passius de l'empresa mixta Cerdanyola Aparca a parts iguals entre el soci municipal i el soci privat, la reducció de capital i que l’empresa municipal quedi com a soci únic ja que el soci privat sortiria de l’accionariat de l’empresa. En una segona etapa, arribaria la proposta al Ple per permetre la fusió per absorció de Cerdanyola Aparca per part de Cerdanyola Promocions. 

Des del govern municipal recorden que l’acord ja es va formalitzar en un protocol d'intencions l'estiu passat i que inicialment havia de materialitzar-se a través d'una operació de dissolució i liquidació de l'empresa. La presentació d’un informe de la Secretaria Municipal apuntant la possibilitat d’il·lícits legals va provocar la suspensió d’aquest acord i el seu trasllat a Fiscalia, fet pel qual el tema està ara en mans judicials.

Continuïtat dels aparcaments

El regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament, Maurici Jaumandreu, indica que això va provocar que el govern busqués una altra via de la mà de diversos especialistes amb l’objectiu de garantir la continuïtat dels aparcaments i impedir que Cerdanyola Aparca entri en concurs de creditors, un escenari que Jaumandreu explica que, segons informes independents, és el més perjudicial per a totes les parts i que podria arribar a suposar unes pèrdues de fins a 7 milions d’euros per a les arques municipals.

Actius -places- i passius -deute-

Jaumandreu explica que després de l’acord es viurà un període de transició fins a final d’any, però espera que l’1 de gener de 2018 Cerdanyola Promocions ja s’hagi fet càrrec de la gestió de les places de rotació dels pàrkings del Centre i el passeig del Pont i de places de lloguer en funció del repartiment d'actius acordat. En aquest sentit, el regidor explica que el repartiment dels actius, les places, es fa d’acord als interessos de cada part perquè a l’Ajuntament li interessa que continuï l’aparcament de rotació, mentre Construcciones Toro prefereix assumir places de venda.

Jaumandreu indica que hi ha consens polític per a que el servei de rotació continuï i que la ciutadania pugui desplaçar-se al centre o a la zona de l’avinguda de Catalunya. En aquest sentit, el regidor considera que aquesta operació permet un avantatge per a l’Ajuntament ja que li donarà més capacitat d’intervenció en polítiques de mobilitat, de dinamització comercial o d’ordenació de l’espai públic.

Igualment passa amb el repartiment de passius. Jaumandreu explica que el deute també es reparteix i que al soci públic li correspon assumir 3 milions d’euros, en base als informes realitzats, amb caràcter independent. El regidor subratlla que aquesta quantitat es considerarà deute públic i, per tant, el seu pagament podrà afrontar-se amb el superàvit de l’Ajuntament, complint la normativa estatal. Jaumandreu explica que això permetrà no destinar diners de romanents de tresoreria i no afectarà a la capacitat d’inversions en la ciutat.

La proposta que el Consell d'Administració de Promocions va elevar a Junta General de l'empresa pública es va aprovar amb el vot favorable de CompromisxC, PDeCAT, ICV/EUiA i el regidor no adscrit, el vot contrari dels regidors d'ERC i PP i l’abstenció del PSC i C’s. Jaumandreu manifesta que era difícil repetir la unanimitat de l’acord sobre la reorganització del servei del PEM Guiera quan hi ha “algunes parts que no volen” arribar a acords. Aquesta operació haurà d’anar a Ple Municipal per a la seva aprovació.

Situació judicial

Jaumandreu destaca que l’acord pres no afecta al tràmit judicial provocat per la presentació davant Fiscalia de l’informe de la Secretaria Municipal que contempla possibles il·lícits legals en la constitució i gestió de Cerdanyola Aparca. De fet, el regidor creu que els informes independents existents desmenteixen la possibilitat que hi hagi hagut aportacions desiguals entre els socis que perjudiqui l’Ajuntament ja que, de fet, Construcciones Toro hauria fet més aportacions de capital, però remarca que, en tot cas, serà el jutge qui dictaminarà si hi ha qualsevol irregularitat.