Carme Forcadell defensa els valors republicans als 85 anys de la proclamació de la II República


La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha assistit a un acte de commemoració dels 85 anys de la proclamació de la II República, celebrat als jardins de Ca n'Ortadó.
Carles Escolà, Carme Forcadell i l'historiador Josep Lluís Negreira. Foto: Cerdanyola.info

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha assistit a un acte de commemoració dels 85 anys de la proclamació de la II República, celebrat als jardins de Ca n'Ortadó. Forcadell va recordar que arran de la proclamació de la República va néixer el Parlament de Catalunya presidit per en Lluís Companys. També va parlar de la societat catalana com a exemple de la defensa dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat.

 

Carme Forcadell va dir que Catalunya, malgrat no ser encara una República, té els valors republicans molt arrelats, començant per la defensa de la llibertat, com demostrarien "el recurs contra la llei mordassa presentat al Tribunal Constitucional pel Parlament de Catalunya o la voluntat manifesta del 80% de la població catalana exigint el dret a decidir el seu futur".

Forcadell assegura que a Catalunya també estan molt arrelats els valors de la igualtat, entesa com a justícia social i lluita contra la pobresa, i la fraternitat, essent molt crítica amb la gestió que fa la UE del tema dels refugiats, recordant als centenars de milers de persones que va passar la frontera l'hivern del 39 fugint del triomf del feixisme al nostre país.

Carme Forcadell va voler reivindicar molt especialment el paper jugat per les dones republicanes, sovint invisibles, i que "per un breu període de temps van assolir uns drets i unes llibertats fins aleshores inimaginables". Un exemple seria la Natividad Yarza, mestra nascuda a Valladolid i primera alcaldessa de Catalunya elegida democràticament a les eleccions de gener de 1934 encapçalant les llistes d'ERC a Bellprat. Natividad Yarza va anar al front d'Aragó durant la guerra ajudant en tasques d'abastiment a les trinxeres i va acabar morint a l'exili.

L'acte va començar amb un emotiu minut de silenci en record a Saturnino Bernal, referent del moviment obrer al Vallès mort poques hores abans. L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, es va referir a Bernal com "exemple de la lluita de les classes populars per un país més lliure i solidari".

L'alcalde va posar de relleu el paper dels municipis en la proclamació d'una República que "aspirava a construir una societat més moderna, justa i lliure", remarcant el paper que continua jugant-hi avui en dia el municipalisme "en el procés de ruptura democràtica i d'ampliació de la base social per avançar des d'abaix en la constitució d'una República Catalana".

L'historiador Josep Lluís Negreira va parlar dels temps de la proclamació de la República a Cerdanyola com "d'una època de col·lapse d'un sistema endèmicament corrupte i de naixement d'una gran esperança que acabaria estroncada per la guerra, la dictadura i una transició que en realitat és una segona Restauració borbònica".

Negreira va traçar un cert paral·lelisme entre el procés de proclamació de la II República i el procés que es viu actualment a Catalunya, "amb una societat que acull una gran diversitat d'orígens i ideològica i amb una voluntat de canvi expressada des del carrer".

L'acte de commemoració dels 85 anys de la proclamació de la II República va acabar amb una crida a tenir sempre presents a totes les persones que van patir repressió, exili i moltes vegades la mort i la desaparició dels seus cossos, per defensar el dret a una societat més justa.