Carles Escolà investit alcalde amb una crida a retornar l'Ajuntament al poble


En la seva primera intervenció com alcalde de Cerdanyola, Escolà ha remarcat que s'ha acabat la política de servei als partits per tornar l'Ajuntament als seus propietaris perquè "el millor alcalde és el poble".
Nou plenari sorgit de les urnes el passat 24 de maig per al període 2015-2019

Carles Escolà, Compromís per Cerdanyola (CompromisxC), és el nou alcalde de la ciutat després de ser investit amb els 14 vots del seu grup, ERC, CiU i ICV/EUiA/MES. En la seva primera intervenció com alcalde de Cerdanyola, Escolà ha remarcat que s'ha acabat la política de servei als partits per tornar l'Ajuntament als seus propietaris perquè "el millor alcalde és el poble".—

No hi ha hagut espai per a la sorpresa en el Ple de constitució del nou Ajuntament i d'investidura de l'alcalde de Cerdanyola. Tal i com s'havia anunciat, quatre grups han donat suport a l'elecció de Carles Escolà com batlle de la ciutat que ha remarcat que s'obre una etapa de canvi en les formes de fer política, però especialment perquè el poble, com únic dipositari de la sobirania, ha de fer-se amb les institucions, començant per l'Ajuntament.

"Aquest és l'Ajuntament del poble", afirma Escolà que remarca que el canvi produït a Cerdanyola s'ha realitzat a molts altres municipis perquè la ciutadania "ho ha exigit" i és ella la que ha de ser "protagonista" de la política local. El nou batlle de la ciutat indica que ha arribat "la fi de la política al servei dels partits" ja que cal tornar l'Ajuntament "als seus legítims propietaris perquè el millor alcalde és el poble".

Carles Escolà manifesta que Cerdanyola és una ciutat solidària en què la prioritat ha de ser la millora de les condicions de vida de la ciutadania i remarca que s'ha acabat el temps de les grans majories i de "les aliances per beneficiar interessos aliens a la ciutat". L'alcalde ha ofert diàleg a totes les forces polítiques, a les quals ha demanat generositat per tirar endavant la ciutat, al temps que reclamava complicitat a la plantilla municipal "perquè feu vostre l'anhel de canvi" expressat a les urnes per la ciutadania.

Escolà també destaca que l'Ajuntament ha de ser un element actiu en el procés perquè "el poble de Catalunya pugui decidir de manera lliure el seu futur".

L'elecció d'alcalde de Cerdanyola ha comptat finalment amb quatre candidats. A més d'Escolà, Carme Carmona presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), María Valle, de Ciutadans (C's) i Manuel Buenaño, del Partit Popular (PP). Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Convergència i Unió (CiU) i Iniciativa per Catalunya/Esquerra Unida i Alternativa/Moviment d'Esquerres (ICV/EUiA/MES) han renunciat a presentar candidatura tot anunciant el seu suport a Escolà.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC): 5 regidors (Carme Carmona, Víctor Francos, Francisco Ortiz, Carlos Cordón iEulàlia Mimó)

Víctor Francos ha estat el portaveu socialista en aquest Ple de constitució de l'Ajuntament i investidura de l'alcaldia. Francos ha qualificat els acords d'invetidura d'Escolà de "pacte legítim però irresponsable en contra del PSC" i ha destacat les difereències entres les forces polítiques que han fet alcalde Escolà, tot assegurant que hi ha regidors "que avui ja saben que s'han equivocat". El portaveu socialista remarca que Escolà i Compromís "hauran de passar ara "de la protesta a la proposta" i veuran que és més difícil "fer que criticar" i augura que el nou alcalde no tindrà els suports necessaris per governar l'Ajuntament. Francos indica així que "els experiments s'han de fer amb gasosa" i considera que a partir d'ara CiU i ICV/EUiA/MES "han decidit i són corresponsables".

El portaveu socialista assegura que el PSC "s'aixecarà i tornarà a governar" i anuncia una oposició "responsable, serena, propositiva i contundent" en una ciutat que té reptes que reclamen "intel·ligència i encert".

Compromís per Cerdanyola (CompromisxC): 5 regidors (Carles Escolà, Elvi Vila, Maurici Jaumandreu, Conxi Haro i Ivan González)

Conxi Haro ha actuat com a portaveu del grup d'Escolà fent una crida a la defensa de "la utopia" perquè elements com "participació, defensa dels serveis públics, mesures de rescat social o transparència" són compromisos i no només paraules, tot assegurant que la seva formació continuarà sent portaveu de les lluites ciutadanes i els moviments socials.

Haro assegura que "aquest no serà el mandat" de Compromís o de Carles Escolà, sinó el de "tothom per fer una Cerdanyola millor" ja que ha arribat el "temps de l'empoderament de la gent".

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): 4 regidors (Helena Solà, Daniel Mallén, Íñigo Garcia de Enterria i Elizabeth Pasamonte)

Helena Solà remarcava a la seva intervenció que la ciutadania ha manifestat "una clara voluntat de canvi" tot assegurant que la fragmentació del Consistori en 7 grups municipals "no fa ingovernable" la ciutat sinó que, al contrari, és una oportunitat perquè Cerdanyola funcioni amb generositat i diàleg, cosa que considera responsabilitat dels 25 representants del plenari municipal.

La portaveu republicana destaca els moments difícils que es viuen com un element que ha de moure al consens per solucionar els poblemes de Cerdanyola, entre els que esmenta l'atur, els abocadors, el crematori, les retallades o el Centre Direccional.

"Caldrà aixecar catifes" reclama Solà perquè la ciutadania "demana un Ajuntament més democràtic i obert" al servei de la comunitat en què s'ha de potenciar "urgentement la democràcia participativa i deixar enrera les velles formes de fer política.

La portaveu d'Esquerra manifesta la seva confiança en Escolà i Compromís, però indica que "aquest camí ha de ser recíproc" amb un treball colze a colze que també ha de fer-se amb els treballadors municipals.

Ciutadans (C'S): 3 regidors (María Valle, Pau Ortolà i Sonia Rodríguez)

María Valle remarcava que Ciutadans arriba per primer cop al Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola amb valors com els de la honestedat, la llibertat d'expressió o la lluita contra les injustícies socials i per representar la ciutadania sense cap exclussió.

Ciutadans ha presentat la candidatura de María Valle a l'alcaldia per "coherència" ja que apostar per Carles Escolà era fer-ho per un programa molt allunyat de les postures de C's i abstenir-se suposava afavorir la continuitat del PSC "davant el desig de canvi de la ciutadania". Un desig que Valle considera que s'ha demanat "però no a qualsevol preu, sinó amb seny i serenor", lluny de la corrupció i sense "instrumentalitzar sentiments per dividir les persones", en clara referència al procés sobiranista, quan l'important "han de ser les persones". Valle remarca que la ciutadania ha votat perquè es solucionin "problemes, no per crear-los".

C's indica que seran "exigents" amb el govern en la defensa de la millora de la vida de les persones perquè "s'ha de decidir des de la raó per millorar el benestar" de la ciutadania.

Partit Popular (PP): 3 regidors (Manuel Buenaño, Rosendo Calet i Fulgencio Yeste)

Potser la més contundent de les intervencions ha estat la del portaveu popular, que també ha presentat candidatura pròpia a l'alcaldia. Manuel Buenaño afirma que el PP exigirà a Carles Escolà "que compleixi" les coses que ha dit al plenari municipal Compromís com la declaració de sòl contaminat de l'abocador de Can Planas, la dissolució del Consorci del Centre Direccional o l'aturada del Pla Director d'aquest sector al temps que demanava la personació de l'Ajuntament com acusació particicular en el cas Altis o la convocatòria urgent de comissions d'investigació sobre els contractes amb la Federació Catalana d'Handbol o l'empresa mixta Cerdanyola Aparca.

El portaveu popular, però, indica que PP i Compromís han compartit el sentit del vot en el 86% dels temes tractats al Ple a l'últim mandat i mostra la disposició a mantenir aquesta tònica "si es manté la coherència".

 Convergència i Unió (CiU): 3 regidors (Josep Grau, Marc Costa i Encarna Linares)

Feia dies que es sabia. La clau de la investidura la tenia CiU, tot i que l'anunci de l'acord fet dijous al vespre per Convergència i la seva ratificació per l'assemblea de Compromís aquest divendres al vespre ja havia fet públic el suport convergent a Escolà. Per si de cas, Grau va mostrar la papereta del seu vot abans d'introduir-lo en l'urna amb què han votat els 25 regidors.

Posteriorment, en la seva intervenció, Grau explicava que la ciutadania "ha optat per la diversitat i un canvi en la formar de fer política i gestionar la ciutat" amb consensos amplis "tot i que a algú li costi acceptar-ho". En aquest mandat, indica Grau, cap força "podrà imposar un programa" i caldrà consens per tirar endavant el neceesari pla estratègic que defineixi el model de ciutat que es vol per a Cerdanyola.

El portaveu de CiU indica que han votat per Escolà perquè Compromís té "un marge més ampli de suports" que el PSC, la "solitud" del qual, assegura, "no és responsabilitat de CiU". A més, Grau destaca la proximitat amb Compromís en moltes qüestions, molt especialment en els temes socials, que ha permés firmar un document d'eixos priroitaris que beneficiaran la ciutadania de Cerdanyola.

No obstant això, Grau assegura que seran "crítics i exigents" amb el nou alcalde i el seu govern.

Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra Unida i Alternativa/Moviment d'Esquerres (ICV/EUiA/MES): 2 regidors (Jordi Miró i Maria Reina)

Jordi Miró insistia en la crida al canvi feta per la ciutadania a través de les urnes i a la necessitat de diàleg entre les forces polítiques per millorar la ciutat i les condicions de vida de les seves persones. El portaveu d'Iniciativa afegia la necessitat d'apostar per una clara política de consens amb l'objectiu de vetllar per la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

Miró manifesta que ICV/EUiA/MES "treballarà de forma honesta i participativa", al temps que considera que podran tenir moltes coincidències amb Escolà i el govern que lideri, a qui demanen coherència i generositat.

Yeste i Ortolà, Mesa d'edat

El debat d'investidura s'ha realitzar en la part final del Ple de constitució del nou Ajuntament, presidit per una Mesa d'edat formada pel regidor més gran, Fulgencio Yeste, del PP, i el més jove, Pau Ortolà, de C's, que han vetllat per la legalitat de tots els actes, al costat de la Secretària Municipal, Aurora Corral.

La part inicial del plenari ha estat la presa de possessió del càrrec de regidors pels 25 representants de 7 grups municipals -xifra rècord a la història de l'Ajuntament-, que han hagut de jurar o prometre - en el cas de Compromís, ERC, CiU i ICV/EUiA amb fòrmules d'imperatiu legal i referències a procés sobiranista, cosa que ha provocat que María Valle demanés que aquestes intervencions constessin íntegres a l'acta del Ple-. 13 d'aquests regidors ho són per primera vegada (Carlos Cordón, Elvi Vila, Maurici Jaumandreu, Conxi Haro, Ivan González, Íñigo Garcia de Enterria, Elizabeth Pasamonte, María Valle, Pau Ortolà, Sonia Rodríguez, Fulgencio Yeste, Josep Grau i Encarna Linares). Es dóna la circumstància que Yeste s'ha incorporat al plenari arran de la renúncia a l'acta de regidora de la número 3 de la llista del PP, Mònica Álvarez.

Un cop constituït el Consistori s'ha procedit a la votació, amb urna, entre els quatre candidats a l'alcaldia que han presentat els grups municipals: Carles Escolà (14 vots), Carme Carmona (5 vots), María Valle (3 vots) i Manuel Buenaño (3 vots). Yeste ha lliurat Escolà la vara d'alcalde que marca la tradició.

Després de les intervencions de tots els grups i el nou alcalde, s'ha realitzat una fotografia de conjunt dels 25 regidors i regidoresa l'interior de la sala de plens, al temps que representants de totes les forces polítiques eren entrevistats davant els micròfons de Cerdanyola Ràdio i la càmara de Cerdanyola.info, que han realitzat la retransmissió del plenari en directe.

Més imatges