Albano Dante: "la Generalitat no controla el pressupost destinat a la sanitat"


El periodista Albano Dante, editor de la revista Cafè amb Llet i coautor del llibre 'Artur Mas: on són els meus diners?', en el que denuncia casos de corrupció sanitària, participava ahir en un acte organitzat per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet i en el marc del programa de la Festa Major Alternativa.
Albano Dante i Ignacio Barquín

Albano Dante oferia ahir una xerrada en una sala Enric Granados plena a vessar. El periodista va tenir l’oportunitat d’explicar com havia estat la investigació feta durant dos anys sobre els concerts al sistema català i, en concret a la zona del Maresme, i com fruït d’aquest treball de “tirar del fil” van denunciar, a través d’un vídeo i de la mateixa publicació en la que treballen, la “falta de transparència”, la falta de control dels diners públics i el presumpte enriquiment il·lícit d’alguns dels que gestionen aquest sistema.

Segons Albano Dante, investigant ha pogut descobrir que el sistema sanitari català “és un niu d’aprofitats, mentiders i inútils” i que el Parlament de Catalunya és incapaç de controlar-lo. La partida destinada a sanitat és la més gran que la Generalitat contempla en els seus pressupostos i és per això que el periodista considera inacceptable que “tinguem un munt de diners fora de control”. Dante té dures crítiques per als grups parlamentaris del PSC i CiU que, segons assegura, ahir van votar en contra de la major part de compareixences en la comissió d'investigació que s'ha creat.

Albano Dante explica que l’estructura del sistema sanitari “l’han fet complicada perquè no l’entenguem” i el defineix com un sistema mixt integrat per l’Institut Català de la Salut i el sector concertat. Assistencialment i pel que fa a l’accessibilitat no hi ha grans diferències però, segons el periodista, si a l’ICS és difícil saber en què es gasten els diners del ciutadà, a la concertada “és impossible”. Aquesta és, precisament, una de les principals conclusions de la seva investigació que es pot trobar al llibre publicat.

El llibre és, segons Dante, la representació de la solidaritat ciutadana perquè el vídeo elaborat per aquest periodista juntament amb Marta Sibina els hi va suposar una denúncia i una multa de 10 mil euros. La societat civil, però, els hi va fer costat amb una col·lecta que els autors no la van voler aprofitar per pagar sinó tot el contrari, per editar un llibre i continuar denunciant els casos de presumpta corrupció.

"El que fan amb els diners és un desastre"

Per a Albano Dante, el model de sanitat català requereix d’un munt de millores ja que “el que fan amb els diners públics és un desastre” i això passa, diu, “perquè el sistema no és suficientment públic”. Segons Dante, “molta gent ha tingut en els darrers 30 anys molts diners al seu abast, a la seva disposició i hi hagut una estructura que si ells s’emportaven diners no hi havia manera de pillar-los”.

Albano Dante creu que la suma fa la força i, en aquest sentit, convida a la ciutadania a treballar a favor de la sanitat pública i a continuar tirant del fil perquè aquest sistema que han destapat al Maresme es destapi també a altres indrets. Sense anar més lluny, ahir convidava a tots els presents a la sala a consultar l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre el Consorci Hospitalari del Parc Taulí, demanar els pressupostos i investigar sobre la gestió. Assegura que es necessiten hores de dedicació i esforç però la gratificació és també molt gran.

Després d’un torn d’intervencions del públic assistent, el moderador de l’acte, el portaveu de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet, Ignacio Barquín, convidava a la mobilització de tota la ciutadania per defensar la sanitat pública; una sanitat que està patint continuament retallades i ho continuarà fent. Segons Barquín, “només la mobilització i la presa de consciència podria donar un gir a aquesta situació”.

Més imatges