Ajuntament i Generalitat s'emplacen per replantejar el desenvolupament urbanístic del Centre Direccional


Ajuntament de Cerdanyola i Generalitat de Catalunya s'han emplaçat per parlar sobre el replantejament del desenvolupament urbanístic del Centre Direccional. L'Ajuntament argumenta raons jurídiques i polítiques per al canvi en la línia marcada fins ara des del Consorci Urbanístic del Centre Direccional i la Generalitat reconeix que el canvi en la correlació de forces al Ple municipal obliga a buscar nous consensos per no treballar sobre l'enfrontament constant.
Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola, i Iván González, regidor d'urbanisme i territori.

Representants municipals es van reunir el passat 7 de març amb el conseller de Territori, Josep Rull, per posar damunt la taula la necessitat d'aturar la velocitat de creuer amb la que s'ha actuat fins ara des del Consorci Urbanístic del Centre Direccional i establir una pausa per, des d'un nou espai de diàleg, replantejar l'actual planejament urbanístic.

Les raons per fer-ho serien, com ha exposat l'alcalde, Carles Escolà, el canvi de correlació de forces al Ple municipal, el desacord polític amb l'actual projecte per estimar que prima l'interès merament econòmic per damunt de la salut pública i el respecte al medi ambient, i raons jurídiques de pes com la sentència contra el segon estudi sobre l'abocador de Can Planas, un estudi de solucions a l'abocador que era un dels pilars del Pla Director Urbanístic.

Escolà reconeix que "la Generalitat es continua mantenint en les seves posicions respecte al desenvolupament del Centre Direccional, però ha mostrat la seva disposició a tornar a parlar sobre possibles modificacions per tal d'evitar una relació amb l'Ajuntament basada en els enfrontaments constants".

Sobre el recurs interposat pel Consorci contra la sentència que anul•lava el segon informe de Can Planas, interposat pel director del Consorci, Pere Solà, sense coneixement de l'alcalde, Carles Escolà creu que "culmina un llarg procés de pèrdua de confiança entre Ajuntament i director del Consorci, del que s'ha demanat el seu cessament".

Escolà recorda que ell no pot aturar el recurs perquè en el seu moment, com a portaveu del grup municipal del Compromís l'anterior mandat, va signar el recurs de reposició contra el segon informe que va donar lloc al contenciós del que ara s'ha emès sentència, i per tant no pot actuar en el cas per no incórrer en incompatibilitat. Escolà creu que "el recurs no prosperarà i demanem una figura de consens amb la Generalitat per la nova etapa que s'està obrint".

Respecte als dos estudis encarregats pel govern, un sobre emissions de gasos i lixiviats a l'abocador Elena i un altre sobre solucions a Can Planas, el regidor de Medi Ambient i Espais Naturals, Ivan González, ha dit que una vegada s'hagin realitzat es presentaran al Consell Municipal de Medi Ambient i es faran públics.

L'informe sobre emissions de gasos i lixiviats estava previst tenir-lo enllestit a finals de març, "però degut a alguns resultats relativament preocupants s'han prorrogat els treballs de medició d'emissions dels pous d'extracció, a càrrec de tècnics de l'Àrea Metropolitana, durant 30 dies més".

L'informe per trobar una solució definitiva a Can Planas es troba en fase embrionària i "busca oferir diverses alternatives per trobar una solució definitiva als problemes que genera, amb opcions pioneres o ja utilitzades a altres indrets, com la mineria d'abocadors". El resultat final es donarà a conèixer al Consell Municipal de Medi Ambient i es buscaran els mecanismes de participació necessaris per treballar en la solució a l'abocador.

El govern espera que "els dos informes ajudin també a acabar amb l'opacitat amb la que s'han pres moltes decisions des del Consorci i a depurar responsabilitats si s'escau". La intenció del govern és posar com a prioritat la salut de les persones i el respecte al medi ambient en un territori que consideren "s'ha contemplat molt sovint com a font de benefici econòmic sense cap altra consideració".