[ACTUALITZAT] MOCIÓ DE SUPORT A L'ALEX I L'ANDREA


El CxC presenta una moció de suport als Cerdanyolencs Andrea i Alex. Davant l'abús d'autoritat, fermesa i força.

ACTUALITZACIÓ: La moció va ser aprovada amb els vots a favor de CxC, PSC, ERC, CiU, C's, ICV-EUiA, regidor no adscrit i l'abstenció del PP.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El Novembre de l’any 2009, a Cerdanyola del Vallès, en un carrer cèntric i a plena llum del dia, l'Alex López Agramunt és obligat a sotmetre's a un escorcoll corporal per la policia. Atès que l'Alex i les persones que l'acompanyaven sol·licitaven de manera reiterada als agents que els informessin sobre el motiu de l'escorcoll, aquests decideixen, sense donar cap explicació, reduir l'Alex i procedir a la seva detenció, en una intervenció que és qualificada pels testimonis dels fets de molt violenta i totalment desproporcionada i sense motiu. A l'atestat policial els agents fonamenten la seva detenció al·legant que han estat lesionats, acusant-lo d'un delicte d'atemptat a l'autoritat i una falta de lesions.

Dos dies més tard, l'Andrea Jiménez Rodríguez , que era una de les persones que acompanyava l'Alex i, per tant, testimoni directe dels fets, és informada que també ha estat denunciada per haver comès un delicte d'atemptat a l'autoritat durant els mateixos fets. Crida l'atenció que l'Andrea no hagués estat detinguda en el moment dels fets si, tal com diu l'agent denunciant, havia comès un delicte d'atemptat a l'autoritat.

El 18 de maig de 2016, a Sabadell es jutjaran els fets ocorreguts ara fa set anys.

Volem remarcar la desproporció del temps que es triga a realitzar la Vista Oral i el perjudici que això comporta per a les persones acusades.

Volem remarcar que aquesta imputació es fonamenta, tot i els testimonis que declaren en favor de la innocència de les persones acusades, únicament en la versió policial i els seus partes mèdics.

Volem remarcar també, que aquest procediment segueix endavant sense qüestionar totes les incoherències del cas:

- L’Andrea, tot i que mai va ser detinguda, dos dies més tard va ser acusada pel mateix delicte que l’Alex.

- La metgessa que redacta els informes mèdics relatius als fets que relaten els agents que denuncien l’Alex, expressa que les lesions que suposadament tenen els policies han estat causades per l'acció del detingut, quan aquesta persona no era present en el moment que van ocòrrer.

- Que pel que fa a les lesions que pateix l'agent que va denunciar a l'Andrea, el propi informe medicoforense indica que no pot establir-se una relació causal entre les lesions que presenta i els fets denunciats, entre altres coses perquè els informes mèdics que presenta sobre les lesions són de més de dos mesos posteriors als fets i no tenen res a veure amb el mecanisme lesiu explicitat a l'atestat.

L'Alex i l'Andrea són acusats d'un delicte d'atemptat a l'autoritat i d'una falta de lesions, pels quals se'ls demana més de dos anys de presó a cadascú. No només es personen com a acusació els agents de policia, si no també la Generalitat de Catalunya com a institució.

Aquests dos joves, membres actius dels moviments socials de Cerdanyola, poden veure restringits i menystinguts els seus drets si no se'ls té en compte per tal que la seva paraula i la dels testimonis que recolzen la seva innocència, valguin el mateix que la paraula de qualsevol altre persona, encara que es tracti d’agents de policia en exercici.

És per aquestes raons i fets que exposem,  que el col·lectiu Solidaritat Cerdanyolenca demana que aquest Ple prengui els següents acords,

ACORDS

1. Mostrar la disposició i voluntat d'aquest Ple per tal que s'arribi al total esclariment dels fets amb objectivitat, i sense cap rastre d'ombra ni de dubte de preferència, assegurant-se que en seu judicial s'aplicaran totes les garanties i una exhaustiva valoració dels fets provatoris, amb prevalença del dret a la presumpció d'innocència que es reconeix a qualsevol persona acusada.

2. Constituir a Cerdanyola una Comissió de Treball amb Participació Ciutadana, que abordi situacions i casuístiques en l'àmbit de la seguretat amb la regidoria corresponent, per garantir la igualtat de dret de totes les persones i la correcta i transparent actuació dels cossos policials, de tal manera que s'avanci en la defensa dels Drets Fonamentals, i per evitar que fets com aquest es repeteixin.

3. Que dos o més càrrecs electes de l’Ajuntament de Cerdanyola facin acompanyament presencial durant el transcurs de la Vista Oral, en data 18 de maig de 2016 a les 10,30 hores al Jutjat Penal número 4 de Sabadell.

4. Fer arribar aquests acords a la Fiscalia, als tribunals que jutjaran les encausades, i a la Generalitat de Catalunya.