7.500 persones fan soroll a Barcelona contra el pagament del deute públic "il·legítim i odiós"


7.500 persones s'han manifestat aquesta tarda a Barcelona per exigir el no pagament del deute públic contret per salvar els bancs. Sota el lema “No devem, no paguem”, les manifestants han recorregut des de passades les 18h de la tarda i fins les 21h alguns dels carrers més importants de l'Eixample barceloní.
La concentració de Lleida ha aplegat més d'una cinquantena de manifestants ERIC DOMÈNECH

7.500 persones s'han manifestat aquesta tarda a Barcelona per exigir el no pagament del deute públic contragut per salvar els bancs. Sota el lema “No devem, no paguem”, les manifestants han recorregut des de passades les 18h de la tarda i fins les 21h alguns dels carrers més importants de l'Eixample barceloní. Partint de la plaça Catalunya, la manifestació ha fet diverses parades davant la Borsa de Barcelona, la Delegació del Govern espanyol, la seu de Convergència i Unió, el Deutsche Bank -que ha quedat ruxat de pintura- i l'oficina a Barcelona a la Unió Europea. Amb aquest recorregut es volia denunciar l'entramat que dissenya i executa les retallades socials que es venen aplicant des que el 2007 esclatés la bombolla immobiliària. Des d'aleshores el deute privat de bancs i empreses ha esdevingut deute públic (per això es considera un deute "il·legítim"), i amb el consegüent augment del dèficit públic els governs han afilat tisores per retallar les partides de despesa social dels pressupostos (per això es considera "odiós"). Ho ha fet la Generalitat -amb retallades importants a educació, sanitat i serveis socials- i el Govern espanyol -tant del PSOE com el PP- que han sumat al carro de les retallades les prestacions d'atur, les pensions, les universitats o la investigació. La mobilització s'emmarcava en una jornada de mobilització global pel 13 d'octubre, sota el lema "Global Noise" (soroll global). Això ha fet que la manifestació hagi estat plena també de cassoles i atuells que les manifestants han fet sonar al llarg de tot el recorregut.

La manifestació ha estat també repleta de pancartes que reclamaven que es deixi de pagar amb diners públics els interessos d'un deute d'origen privat. També hi ha hagut pilotes inflables que anaven donant bots al llarg de tot el recorregut, a part dels tradicionals blocs de sindicats -com la CNT-, organitzacions -com Revolta Global o En Lluita- o d'altres espais com els Iaioflautes, l'Assemblea d'Aturats o les assemblees de barri. En aquest últim cas cal destacar que la manifestació ha estat precedida per una marxa, a mode de columna, que ha vingut de les viles i barris del Barcelonès Nord i el Districte de Sant Martí. La manifestació ha estat seguida de prop per un amplíssim desplegament policial, amb més de vint furgonetes d'antiavalots dels mossos d'esquadra i diverses unitats d'agents de paisà.

Mobilització a la ciutat de Lleida

Més d’una cinquantena de persones s’han reunit aquesta tarda davant la Subdelegació “del Mal Govern”, a la plaça de la Pau de la ciutat de Lleida, per fer picar les cassoles en una jornada de mobilització contra el deute bancari que s’ha celebrat a diferents ciutats de més de 20 països. Sota el lema “No devem, no paguem”, lleidatans i lleidatanes de totes les edats s’han mobilitzat fins a la seu del Partit Popular (PP) a la capital de Ponent per fer sentir el seu malestar per la situació econòmica actual i el pagament del deute públic. Després, han tornat al punt d’inici de la marxa, a la plaça de la Pau, on el pastisser i economista membre del Seminari d’economia crítica Taifa, Josep Maria Busqueta, ha explicat “per què el deute és il·legítim”, una xerrada en què ha dit què és el deute, com funciona i “com ofega actualment la societat”.

Entre cassoles i xiulets s’han pogut veure pancartes en les quals es llegia “No som titelles en mans de polítics i banquers”, “Permeten que els mercats ataquin a la democràcia” o “Que el proper aturat sigui un diputat”. Aquesta ha estat la forma en què l’Acampada de Lleida ha volgut posar el seu granet de sorra a la jornada #Globalnoise (Soroll Global), convocada pels moviments d’indignats sorgits arran del 15-M i Ocupa Wall Street.

Més imatges