12 d’octubre: Dia de la Resistència Indígena, per la dignitat dels pobles


Des del Compromís per Cerdanyola ens sumem a les mostres de solidaritat i de suport, d’arreu del món, aquest 12 d’octubre: el Dia de la Resistència Indígena.

També ens afegim a tots els actes contra el feixisme i el racisme que es facin durant la jornada d’avui, carregada de simbologia i d’història.

Ja és sabut que el 12 d’octubre a l’Estat espanyol se celebra el Día de la Hispanidad (durant el franquisme la Fiesta de la Raza): una festivitat d'exaltació de l'imperialisme espanyol.

L'arribada al continent americà va comportar: l’explotació dels pobles indígenes americans; el genocidi d’una gran part d’aquests; l'inici del comerç d'esclaus africans per reemplaçar les pèrdues humanes dels territoris indígenes colonitzats, entre d'altres.

A dies d’avui, malauradament, aquest espoli continua i està comportant: alts nivells de desigualtat, d'empobriment i de conflictivitat als països del sud; com a conseqüència d’intervencions dels països occidentals.

Des del Compromís per Cerdanyola manifestem que un 12 d'octubre només pot merèixer rebuig i condemna, cap celebració.

Volem manifestar que l’únic fet que podem commemorar és la dignitat i la resistència dels pobles indígenes: la diversitat cultural, el gran llegat de lluita dels pobles indígenes i la solidaritat entre els pobles del món. Des de la candidatura del Compromís volem acostarnos i compartir experiències amb aquestes lluites d’esperit emancipador i de base, en primera persona; de la mà d’alguns dels seus actuals protagonistes. Per aquest motiu, el proper divendres 4 de novembre organitzem una xerrada: “Resistències i autonomia dels pobles indígenes”, amb el suport i col∙laboració d’Alternativa, Intercanvi amb Pobles Indígenes.

Tota la nostra solidaritat amb les lluites dels pobles indígenes d’arreu del món.

El 12 d'octubre res a celebrar.

COMPROMÍS PER CERDANYOLA